top of page
Buikwandcorrectie of abdominoplastie

Typisch na zwangerschap of na uitgesproken vermagering treedt er een huidoverschot op ter hoogte van de buik. Soms zijn er ook striemen aanwezig. Een buikwandcorrectie verwijdert overtollige huid en vet, ev striemen die zich op die huid bevinden, spant de buikspieren terug aan (rectusdiastase) en versmalt de taille.  

Op de consultatie bekijken we wat jou stoort, en of de ingreep je voldoening zal geven. In tegenstelling tot een liposuctie is er een litteken thv de onderbuik onder de onderbroeklijn. Een ev afzakken van de pubis (ptosis mons pubis) kan ook gecorrigeerd worden. 

De ingreep

De ingreep gebeurt onder een algemene narcose. Er worden aantekeningen gemaakt op jouw buik om aan te duiden welke huid overtollig is en zal worden weggenomen, en welke zones door liposuctie behandeld worden.

De ingreep duurt gemiddeld een tweetal uur. Afhankelijk van de complexiteit en individuele details kan dat wat langer of korter zijn. De operatie bestaat uit het losmaken en het wegnemen van de overtollige huid, het door liposuctie wegzuigen van overtollig vet, en het aanspannen van de buikspieren. Als er veel huid wordt weggenomen, moet voor de navel doorgaans een nieuw gaatje worden gemaakt in de aangespannen huid. De navel blijft wel op zijn normale plaats staan.

 

Na de ingreep 

De dag na de ingreep mag je opzitten in een stoel, en al voorzichtig rondwandelen in de kamer. Een buikband geeft extra ondersteuning. Het heffen van zware gewichten (emmer, kind, meubels, ...) is verboden gedurende 6 weken na de ingreep. De meeste patiënten verlaten het ziekenhuis op dag 3 na de ingreep.

 

Afhankelijk van het type werk dat je doet, moet je rekening houden met een volledige werkonbekwaamheid van twee weken.

Liposuctie of Liposculptuur

Bij liposuctie wordt via een klein gaatje in de huid vet naar buiten gezogen. Door op een gecontroleerde wijze het vet te verwijderen wordt je silhouet verbeterd (liposculptuur). 

Liposuctie wordt gebruikt voor ongewenste, gelokaliseerde vetophopingen. Hoewel er grote hoeveelheden vet kunnen verwijderd worden, is deze ingreep niet bedoeld als vermageringsoperatie.

Na de ingreep is het belangrijk dat je voldoende water drinkt, op je voeding let, en corrigerende kleding (<bandagist) draagt gedurende 4 weken.

 De meest voorkomende zones zijn:

  • de buik

  • de binnenkant van de dijen

  • de buitenkant van de dijen (rijbroek)

  • de taille (love handles, zwembandjes)

  • de billen

  • de borsten

  • de rugrollen

  • de okselrollen

  • de hals (dubbele kin)

Striemen of Striae

Een striem is een soort van litteken dat ontstaat wanneer het lichaam uitzet en de huid niet snel genoeg kan volgen.

Er is op de markt een heel gamma  veelbelovende preventieve en behandelende crèmes en -oliën te vinden. Spijtig genoeg kan geen enkele crème de striemen "uitgommen", wel kunnen sommige crèmes er voor zorgen dat het verkleuren van de striem sneller verloopt.

bottom of page