top of page
 
 
 
 
Ooglidcorrecties

Bovenste oogleden

Met ouder worden ontslaat er een huidoverschot thv het bovenste ooglid, die geleidelijk aan zelfs tot aan of over de ooglidrand komt. De blik krijgt een vermoeide uitstraling.  Dames kunnen moeilijker eyeliner aanbrengen, en de huid kan een afdruk geven op de overhangende ooglidhuid, zodat een dubbele lijn ontstaat. Soms kan ook de spier die zorgt voor het opheffen van het ooglid (de levator aponeurosis) loskomen waardoor je het nog moeilijker krijgt om te kijken.

 

Als reactie hierop werkt de voorhoofdspier meer om de wenkbrauwen op te tillen, wat vaak resulteert in uitgesproken dwarse groeven in het voorhoofd. 

De consultatie

Breng enkele foto's mee van toen je twintiger was.  Dit helpt om een idee te geven van je natuurlijke, jeugdige zelf.  We overlopen ook of u momenteel behandeld wordt voor andere oogproblemen zoals droge ogen of glaucoom. Ook schildklierproblemen, suikerziekte, hoge bloeddruk en problemen met de bloedstolling zijn medische elementen die van belang zijn. Als je lenzen draagt, moet je voor een week een bril voorzien, omdat het in- en uithalen van de lenzen na de ingreep moeilijk kan zijn en het ook minder kans op infectie geeft.

De ingreep

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar kan desgewenst ook onder een algemene verdoving.  Na de ingreep blijft je nog een uurtje om koude applicatie toe te passen om de eerste zwelling op te vangen. Een zonnebril is handig onmiddellijk na de ingreep om de geopereerde oogleden te camoufleren. Zorg ervoor dat iemand je na de ingreep komt halen. Zelf auto­rijden is die dag niet toegestaan.

 

Onder plaatselijke verdoving voel je een prikje thv de zijkant van je ooglid, en heel even een branderig gevoel. De verdoving blijft anderhalf à twee uur werkzaam. Tijdens de behandeling hou je je ogen rustig gesloten. Je voelt geen pijn, alleen dat je gezicht aangeraakt wordt.

 

Als er ook volumeverlies moet gecorrigeerd worden, kan dit via vetjectie (lipofilling) of hyaluronzuur.

Na de ingreep

Na de ingreep blijf je nog een uurtje onder toezicht. Een afkoelend oogmasker wordt aangebracht.  Thuis rust je best enkele uren met het hoofd iets hoger dan de romp. Zware inspanningen en diep vooroverbuigen zijn niet toegelaten, omdat ze door toename van de bloeddruk nabloedingen kunnen veroorzaken. Voor het slapengaan breng je bevochtigende gel aan in de ogen om ze te beschermen tegen uitdroging. Dit doe je de hele week na de operatie. Overdag kunnen eventueel wat kunsttranen gedruppeld worden indien je ogen droog aanvoelen.

 

De zwelling zal de eerste dagen vrij uitgesproken zijn en is op zijn sterkst de tweede dag. Na drie à vier dagen is de meeste zwelling meestal verdwenen. Vaak is er een blauwe verkleuring van de oogleden die afzakt naar de onderste oogleden. 

 

Eén dag na de operatie kan al gedoucht worden, maar wrijven over de oogleden is niet toegelaten. De hechting wordt verwijderd 5-7dagen na de ingreep.

Onderste oogleden

 

Thv de onderste oogleden ontstaat al tamelijk vroeg (in de 30er jaren) al wat volumetekort waardoor schaduw ontstaat die je een vermoeide blik en "wallen" geeft. Dit kan gecorrigeerd worden op de consultatie dmv hyaluronzuur. De procedure, te verwachten resultaten en mogelijke verwikkelingen worden uitvoerig op de consultatie besproken.

 

Vanaf de leeftijd van 45 kan er zich ook een huidoverschot ontwikkelen, met uitpuilen van onderliggend vet. Ook kan het ligamentje dat het onderste ooglid stabiel houdt, verslappen. Via een sneetje vlak onder de wimpers wordt de huid aangespannen en eventueel vet verwijderd. Om te vermijden dat het ooglid na de operatie afhangt, wordt indien nodig het ligamentje wat opgetrokken.

 

Het resultaat van een onderste ooglidcorrectie is, net als bij de bovenste blepharoplastie, een frisse blik en een strakkere huid van het onderste ooglid.

 

In sommige gevallen kan het volstaan de huid te behandelen met een CO² of Erbium laser.

bottom of page