top of page

De mini-facelift in de volksmond, of MACS lift staat voor Minimal Access Cranial Suspension. Dit verwijst enerzijds naar de kortere snede in vergelijking met andere technieken, en anderzijds naar de manier hoe de overtollige huid wordt opgetrokken, m.n door het optrekken in verticale ipv horizontale richting.

 

Wie komt er voor een dergelijke ingreep in aanmerking?

 

Als u in goede algemene gezondheid bent en niet rookt, maar wel last heeft van:

- Naar beneden zakken van de wangen, waardoor de neuswangplooi erg uitgesproken wordt

- Hamsterwangen: de kaaklijn die begint door te zakken

- Doorzakken van de hals

 

Bij deze operatie wordt de overtollige huid verwijderd en het onderliggende weefsel (SMAS) opgespannen dmv een traag of niet-verteerbare draad.

 

Meestal gebeurt dit in combinatie met het opvullen van de neuswangplooi door middel van eigen vet, al dan niet met liposuctie van de hals/kin, ooglidcorrectie of wenkbrauwlift.

Senior koppel doet yoga
senior vrouw

Voorbereiding

 

Ouder worden mag, maar een evenwicht vinden tussen hoe u zich van binnen voelt en hoe u er van buiten uitziet is belangrijk.

 

Bij de eerste consultatie bespreken we samen uw wensen, eventuele klachten en medische voorgeschiedenis. Aan de hand van een tekening wordt dan uitgelegd welke techniek bij u kan werken.

 

De meeste mensen verliezen met het ouder worden volume in het gelaat; daarom wordt het wegnemen van slappe huid, meestal gecombineerd met het opspannen van het bindweefsel onder de huid en het opvullen van volume waar nodig.

 

Mocht u roken, moet u minimaal 6 weken voor de ingreep 100% gestopt zijn. Roken knijpt de kleine bloedvaatjes dicht, vergroot de kans op postoperatieve complicaties en verkleint de kans op een optimaal resultaat.

Model Lower Gezicht

Operatietechniek

 

Door de huid op te spannen naar boven ipv naar opzij (zoals bij de 'ouderwetse Amerikaanse stijl' facelifts, dit resulteert in een plastic-achtige uitstraling), krijg je een verticale lift. Hierna plaatsen we extra vulling op die plaatsen waar ze met de tijd geslonken is. Voor deze extra vulling kan u kiezen tussen eigen vetweefsel (lipofilling) of tijdelijke fillers (hyaluronzuur).

 

Door meer inzicht te verkrijgen in de onderliggende structuren die van belang zijn bij het ontstaan van de klacht(en) is het voor u meestal ook duidelijker welke ingreep of combinatie van ingrepen zal leiden tot het gewenste effect.

 

Onder lokale of algemene narcose: Een MACS-lift kan onder lokale verdoving. Desgewenst kan de ingreep onder algehele anesthesie worden uitgevoerd.

 

Dit kan dan in dagziekenhuis of met 1 overnachting. Igv lokale verdoving wordt dmv enkele prikjes het gehele operatiegebied verdoofd. Deze prikjes zijn gelegen: vanaf de voorrand van het oor, tot halverwege de wang en tot 3 cm onder de kaakhoek. Het voordeel van de lokale verdoving is dat u geen last hebt van slaperigheid of misselijkheid na de ingreep, hetgeen wel kan voorkomen na een algemene narcose. Anderzijds heeft u bij een algemene narcose veel minder last tijdens de ingreep zelf.

 

De ingreep gebeurt in het operatiekwartier; na de ingreep gaat u naar het dagziekenhuis waar u na een aantal uren onder begeleiding weer naar huis mag. De huid wordt gehecht met een zeer dunne draad, waarvan de knoopjes na 10dagen worden verwijderd. Onderhuids bevindt zich een dunne drain om eventueel vocht of bloed op te vangen; deze wordt verwijderd de dag na de ingreep op de consultatie.

 

U kunt naar huis met een licht elastisch verband dat u tot aan de eerste controle dag en nacht moet dragen; dit ter ondersteuning van de huid en ter voorkoming van overtollige vochtophoping onder de kin.

 

Hertstelperiode

 

De eerste dagen is het gezicht gezwollen; dit is het meest uitgesproken op dag 3. De meeste zwelling is na 2 weken weg. De huid voelt de eerste weken voos aan omdat de huid losgemaakt werd van de onderliggende laag. Dit gevoel recupereert, doch rond het litteken kan het voos blijven. De pijn is draaglijk onder paracetamol al dan niet in combinatie met tradonal. Na de eerste 4 dagen hebt u deze meestal niet meer nodig. Gedurende deze periode wordt u geadviseerd het hoofd op een extra kussen wat hoog te houden, niet te bukken en niet zwaar te tillen De haren, de dag na de operatie, mogen gewassen worden (liefst achterover leunend zoals bij de kapper). U mag niet gaan zwemmen of in bad. Na 10-14 dagen worden bij de 2e controle de laatste hechtingen in het behaarde hoofd verwijderd. Er wordt aangeraden minstens 1 week, maar bij voorkeur 2 weken, thuis te blijven. Sport is 6 weken verboden. Na 2 weken kan u weer huidverzorgingsproducten gebruiken

Risico’s

 

Algemene risico’s zijn zoals bij iedere operatie mogelijk: nabloeding, infectie en wondhelingsproblemen.

 

Infectie komt zelden voor mits een goede gezondheid (geen diabetes, cortisone gebruik, longziekten, …). Roken vergroot het risico op alle drie (nabloeding, infectie en wondhelingsproblemen). Expliciet wordt verwacht dat u minimaal 6 weken voor de ingreep NIET ROOKT, tot minimaal 2 weken na de ingreep.

 

Het risico op nabloeding is ook groter igv een hoge bloeddruk en gebruik van bloedverdunners. Mocht er een te grote bloeduitstorting optreden direct na de ingreep dan is soms een extra ingreep nodig waarbij het hematoom wordt verwijderd en de oorzaak aangepakt (een nalekkend bloedvaatje wordt toegeschroeid).

 

Wondgenezingsproblemen- of dehiscentie is het wijken van de huidranden ter plaatse van het litteken. De wonde kan er dan meerdere weken over doen voordat deze volledig dicht is.

 

Wondverzorging is op zich niet moeilijk, maar het litteken kan mogelijks wel verbreed zijn achteraf. Bij dubbelzijdig uitgevoerde ingrepen, zoals een MACS-lift, is absolute symmetrie het doel maar is niet te garanderen (inspanningsverbintenis). Het litteken voor het oor vervaagt relatief snel zodat uiteindelijk slechts een lijntje resteert in een natuurlijke plooi direct aan de voorrand van het oor. Achter het oor echter is de huid stugger en dikker en dus zal het litteken daar ook langer wat dikker, rood en breed blijven. Meer zeldzame risico’s zijn een tijdelijke vochtophoping (seroom), en beschadiging van de aangezichtszenuw (zenuw ligt onder het niveau waar er wordt geopereerd). Verandering van gevoel komt voor bij elke ingreep waar huid wordt opgetild (buikwandcorrectie, voorhoofdslift, etc.). Meestal betreft een klein gebied voor het oor of in de buurt van de oorlel waar de huid dof kan aanvoelen

bottom of page