top of page

Voeding en onze huid


Een gezond, evenwichtig en afwisselend dieet is de hoeksteen van een goede gezondheid. Wanneer we door ziekte of stress, weinig of eenzijdig eten, kan dat een vale, doffe huidskleur veroorzaken. Scheurbuik komt gelukkig niet meer voor in Vlaanderen, maar een gebrek aan Vitamine C was op verre zeereizen één van de voornaamste doodsoorzaken aan boord. Vitamine C helpt namelijk bij de opbouw van bindweefsel "collageen". Dit is een eiwit dat instaat voor stevigheid van oa de bloedvaatjes. Een Schotse arts Dr Lind vond de behandeling: citrusvruchten.


Maar welke vitaminen zijn er nog belangrijk? Heeft het zin om 's morgens een handvol "supplementen" te nemen? En wat met die proteïnesupplementen?


Onze huid veroudert omdat de genetische code binnenin de cellen veroudert, het zgn DNA en als gevolg van externe factoren. Tegen het chronologisch verouderen, kunnen we niet veel beginnen, maar tegen die "extrinsieke" veroudering wel.


"Five-a-day" of vijf stukken fruit of groenten per dag werd een slogan in verschillende landen zoals Engeland nalv een advies van de Wereld Gezondheidorganisatie WHO. Een Britse studie, die verscheen in het Journal of Epidemiology and Community Health, volgde 7 jaar lang 65.000 personen van minstens 35 jaar en bracht de doodsoorzaak in verband met de consumptie van fruit en groenten.

Het is saai en weinig innovatief, maar preventie blijft de basis om extrinsieke veroudering tegen te gaan: niet roken, beschermen tegen zonnebrand, voldoende slapen, en een evenwichtige voeding met voldoende fruit en groenten.


Een minder goed gekende, maar wel wetenschappelijk aangetoonde manier om het verouderen te verminderen. is door het vermijden van teveel eten, de zogenaamde "regulated lifestyle caloric restriction". Bewoners van het Japanse eiland Okinawa waren voor 2000 het oudst in Japan, en dus van alle mensen ter wereld. Dit werd gelinkt aan hun traditionele voedingspatroon met weinig calorieën. Hun voeding bestaat uit: 1. Weinig calorieën, 2. Veel groente: meer dan één kilo per persoon per dag. 3. Veel zoete aardappelen. 4. Gematigde consumptie van vis. 5. Lage consumptie van vlees. 6. Zeer lage (tot geen) consumptie van zuivel. 7. Weinig alcohol. 8. Zeewier. Sinds het populair worden van de lokale KFC (Kentucky Fried Chicken) ketens en verwesteren van de Japanse eetcultuur, daalt hun levensverwachting.


Het is ook belangrijk op welke manier je je eten klaarmaakt. Zo komt er meer aandacht voor de zogenaamde AGEs: advanced glycation end products (AGEs). Suiker verbindt twee bindweefselvezels waardoor deze niet meer makkelijk hersteld worden igv schade. Deze versuikerde bindweefselvezels (AGEs) kan je vermijden door je voeding te stomen ipv "droog" klaar te maken, minder lang te koken, aan lagere temperaturen te koken en door zuren zoals citroen of azijn toe te voegen.

Kort samengevat: minder (hoeveelheid), beter (kwaliteit/manier van klaarmaken) en gevarieerd (5 a day) brengt je vermoedelijk verder dan handvollen supplementen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page