top of page

Borstverkleining.... eindelijk terug vrij bewegen na jaren schouderpijn


Wat is een borstverkleining?

 


na borstverkleining terug kunnen bewegen
terug je vrijheid in bewegen

Te grote borsten bezorgen dames vaak functionele problemen zoals rug- of neklast, schouderpijn en schuurwondes in de borstplooi. We verwijderen het teveel aan klier- en vetweefsel en herschikken het resterende deel tot een nieuwe, kleinere borstvorm. De ingreep gebeurt via een insnede rond de tepel, verticaal naar de borstplooi en in de borstplooi (ankerpatroon). De nieuwe borstdruppelvorm komt na enkele maanden door de zwaartekracht. Soms is de insnede in de borstplooi te vermijden, afhankelijk van de borstgrootte voor de ingreep.

 

Vaak komen dames pas op consultatie nadat ze al jaren met te zware borsten gezeuld hebben. Ze wachten omdat ze schrik hebben op reacties uit hun omgeving of omdat ze soms zelfs denken dat ze borstkanker zouden kunnen uitlokken.

 

Gelukkig is het taboe op borstverkleiningen niet meer van deze tijd. In je omgeving is er vaak één of zelfs meerdere vrouwen die het al ondergaan hebben. Door er zelf over te spreken, open je het debat. Je partner kan soms terughoudend zijn omdat hij/zij vreest dat je geen borst meer zal hebben. Dit is uiteraard onzin. Hoe groot je nieuwe cupmaat is, bepaal je samen met je chirurg. Soms zijn er wel anatomische beperkingen waardoor de meest ideale maat technisch niet kan (iemand met een grote borstbasis of breast-footprint kan niet gaan naar een kleine B cup bijvoorbeeld).

 

Doordat er borstklierweefsel weggenomen wordt, heb je letterlijk minder ballast rond je hals en theoretisch ook minder kans op borstkanker (hoewel het voor dames met een verhoogd risico zoals BRCA-1 of 2 zeker niet voldoende is om borstkanker te vermijden: voor deze dames is een aangepast traject).

 

Hoe lang duurt de ingreep?

Een borstverkleining duurt 2-3 uur.

 

Onder welke verdoving gebeurt de ingreep?

Een borstverkleining gebeurt onder volledige narcose.