top of page

Warme oksels ... axillaire hyperhidrosis?

Hyperhidrosis betekent overmatig zweten. Zweten is een natuurlijke manier om af te koelen. Soms zorgt dit echter voor vervelende zweetplekken op je kleding; de typische okselvijvers net voor een presentatie of klamme handen net als je een hand wil geven. Mensen met hyperhidrosis produceren zweet in veel grotere hoeveelheden dan nodig om hun temperatuur te regelen. Ongeveer één op 100 personen – lijdt aan een vorm van hyperhidrosis. Het begint meestal in de tiener- of twintiger jaren.


Als je overmatig zweten ook gepaard gaat met andere klachten, dan kan een schildklieroveractiviteit of miskende suikerziekte aan de basis liggen. Het is belangrijk dit met je huisarts te bespreken.


Een jodium-zetmeel test toont aan waar de zweetkliertjes precies gelegen zijn. Zetmeel reageert met jodium in aanwezigheid van het water uit het zweet en geeft een donkerblauwe-zwarte verkleuring op de plaats van de zweetdruppel.


Hoe raak ik van mijn okselvijvers af?

Aluminiumchloride is aanwezig in sommige rollers of verstuivers met antitranspirantia. Het wordt in sterkere concentraties gebruikt voor de behandeling van hyperhidrosis.


Sommige medicatie verminderen de activiteit van de zenuwen die de zweetklieren bedienen. Het heeft echter vervelende bijwerkingen zoals een droge mond, sufheid, ... Niet iedereen kan deze medicatie nemen. Bètablokkers kunnen helpen als de transpiratie verergert bij stress en angstgevoelens. Ook deze mogen sommige mensen met bepaalde medische problemen niet innemen. Kalmeringsmiddelen helpen als het zweten vooral angst-gerelateerd is.


Een alternatief is het injecteren van Botuline toxine (dezelfde die gebruikt wordt voor het behandelen van rimpeltjes). Als kleine doses in de huid gespoten worden, worden de zenuwuiteinden geblokkeerd. Het effect duurt 3-6maanden.


Een operatie wordt slechts overwogen als alle andere methoden of behandelingen gefaald hebben. Dit kan door de zenuwtoevoer naar de zweetklieren door te nemen (sympathectomie) ofwel door de klieren zelf chirurgisch te verwijderen (maar dit geeft niet altijd mooie littekens).

Uiteraard kan u zelf al een aantal zaken doen door:

- kleding te dragen waarin u niet te snel zweet

- een koele en goed verluchte werkomgeving

- sterk gekruide en hete voeding vermijden

- ontspannende activiteiten om uw stressniveau te verlagen


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page